Sosiaalinen media on uusi areiopagi, se on paikka, mihin ihmiset kerääntyvät kuullakseen kaikesta uudesta ja ihmeellisestä, mitä maa päällään kantaa. Sosiaalinen media yhdistää ihmiskunnan kyläyhteisöksi, jossa informaatio (juorut), eli siis informaatio virtaa kuin vuolas puro tietoisuudesta toiseen. Ystävien tykkäämiset ja jaot luovat normin yhteisössä hyväksytyistä sisällöistä ja suositeltavasta somekäytöksestä.

Kaiken keskellä on pieni ihminen oman koneensa äärellä klikkaillen itseään uusiin ja uusiin ympäristöihin. Samalla yksin ja yhdessä. Sosiaalinen media luo yhteisöllisyyden harhan niille, jotka istuvat yksin päätelaitteidensa äärellä. Siinä missä yksilö konnektoituu yhteisöön on piste, jossa ihmiselle on mahdollista tarjota sisältöjä, jotka muuttavat jopa parhaimmillaan koko elämän.

Seurakuntien tulisi olla osa ihmiselämää. Tehtävämme mennä kaikkeen maailmaan saa uusia merkityksiä tilanteessa, jossa todellisen reaalimaailman rinnalle on muodostunut lukemattomia eri todellisuuksia sisältävä kybermaailma, joka sijaitsee jossain eli verkossa.

Olemme tulleet tilanteeseen, jossa Jeesuksen antamaa tehtävää on mahdotonta täyttää ilman, virtuaalitodellisuuteen tunkeutumista. Seurakunnan on löydettävä joukostaa viraalien apostoli, jolla on  tehtävä vastata mikrosoftmiehen kutsuun: ”Tule ja auta meitä!”  On löydyttävä ihmiset, jotka ovat valmiita lähtemään bittien valtatielle levittämään evankeliumia keskustelualustalta toiselle. On löydettävä ne henkilöt, jotka uskaltavat nousta seisomaan ja kirjoittaa bloginsa Pietarin rohkeudella. On uskallettava päivittää Facebookia, vaikka kokisikin olevansa vaarassa, niin ateistien keskustelupalstoilla, kuin liberaalien veljien foorumeillakin. Ei saa pelästyä vaikka kimppuun kävisi yhtä vailla 40 trollia, jotka suomivat ja pilkkaavat sinua kunnes olettavat tehneensä sinusta hengettömän. Silti me julkaisemme taas podcastin ja ylistämme Jumalaa, siitä, että meidät on katsottu arvollisiksi kärsimään edes vähän somepilkkaa Herramme nimen tunnustamisen tähden.

Evankeliointi verkossa on pohjimmiltaan samaa kuin kadullakin, sillä on samat tavoitteet, mutta eri välineet. Me emme saisi antaa sosiaalisen median tuntemattomuuden tai pelon vallata sisintämme ja jättää kyseistä virtuaalitodellisuutta kaiken maailman ismien rajattomaksi riehunta-alustaksi.

Sosiaalisessa mediassa on miljoonia, jotka ovat kovaa vauhtia pelastumassa, mutta eivät vain tiedä sitä viellä. Se, joka jakaa heille evankeliumin ensimmäisenä saa myös korjata sadon ja sadonkorjuusta seuraavan ilon.

 

Matti Johannes Lahtinen | Artikkelit: 13

Olen huutavan ääni korvassa, puhuja ja matkasaarnaaja. Olen sosiaalisen median seikkailija ja blogosfäärin supernova. Uskon viestinnän voimaan ja ihmisten kohtaamiseen.