Seurakuntien sisällöntuotto on jatkuvaa ja säännöllistä, vaikka kaikissa seurakunnissa ei olekaan oivallettu asiaa. Seurakunnat tuottavat hyödyllistä sisältöä viikoittain mm. kokousten yhteydessä. Kyseistä sisältöä nimitetään saarnaksi. Usein saarnat pidetään ja unohdetaan, ellei pastori ole onnistunut koskettamaan kuulijoidensa sydämiä. Aina joskus joku kysyy joltain rukoushuoneen oven välistä, että saako äsken kuullun saarnan jostain tallenteena kuunneltavakseen. Liian usein vastaus on kielteinen.

Voidaan ajatella, että saarna tai raamattutunti on sillä tavoin sidottu asiayhteyteensä, ettei niitä kuulukkaan kuunnella sen jälkeen kun ne on pidetty. Joissakin tapauksissa niin voisi olla oikeastikin parempi.

Joskus pastori onnistuu koskettamaan kuulijoitaan ja sanomaan jotain, joka olisi tarkoitettu elämään ja tuomaan apua myös muille kuin läsnäolijoille. Silloin on surku, jos laajempaan tarpeeseen vastaava puhe katoaa kuulijoidensa mukaan oven kautta unohduksen yöhön. On aika miettiä, pitäisikö puheet tallentaa ja jakaa muidenkin kuultavaksi ja millä tavalla.

Tallenna helposti puhelimella

Hyvin usein toteutuksen esteeksi tulee pelko siitä, että tallennus ja siirto internetiin on liian vaikeaa tai tulee kohtuuttoman kalliiksi. Molemmat pelot ovat todellisuudessa perusteettomia. Puheiden tallennus käy yksinkertaisimmillaan oman puhelimen äänitystoiminnolla. Monien puhelimien äänitystoiminto tallettaa äänen jopa hämmästyttävän laadukkaana.

Puhelimella tallennettu äänitiedosto, joka on useimmiten amr-tiedostomuodossa (ainakin Nokialaisissa) on helppo muuntaa esim mp3-tiedostoksi yksinkertaisella ja ennen kaikkea ilmaisella muuntimella esim AMR to MP3 coverterilla. Mp3-muotoon muunnettua saarnatiedostoa on helppo muokata Audacity (ilmainen) ohjelmalla julkaisukelpoiseksi. Kyseisellä ohjelmalla voi helposti mm. poistaa kiusalliset hiljaisuudet typistämällä ne luonnollisen puherytmin mukaisiksi tauoiksi. Kaiken päälle muokattu tiedosto voidaan siirtää parissa minuutissa internettiin Yourlisten.com palveluun.

Saarnaa – sinua kuunnellaan

Yourlisten on englanninkielinen pilvipalvelu, johon on helppo muodostaa tili. Äänitiedostojen, kuten saarnojen ja raamattutuntien jakaminen on Yourlisten palvelussa yksinkertaista. Mikä parasta palvelu on täysin ilmainen, eikä tilillä ole mitään rajoituksia koskien tallenteiden määrää tai laajuutta. Voit siis ladata tilillenne vaikka tuhat saarnaa a 1,5 tuntia ja edelleen mahtuu lisää.

Yourlisten palveluun ladattujen tiedostojen jakaminen on erittäin helppoa, jos haluat jakaa sisältöjä esimerkiksi blogisivustolla kuten WordPress.com sivusto. Se onnistuu jopa ilmaisessa versiossa, tosin vain linkittämällä. Jos taas käytät jotain muuta maksullista alustaa, kuten omalle palvelimelle ladattua WordPress-sivuteemaa, niin voit lisätä sivuillesi suoraan mediasoittimen, joka mahdolistaa sisällön kuuntelemisen sivuiltasi poistumatta.

Ilmaisessa WordPress.com palvelussa on myös mahdollisuus laajennoksella saada käyttöön sivustoon upotettu soitin, mutta varsinaisen soittimen lisääminen muuttaa sivuston maksulliseksi. Tarvitset nimittäin lisälevytilaa, ennen kuin varsinainen äänitiedostojen lisääminen onnistuu. Jos tyydyt linkkeihin, joista kuuntelijasi siirtyvät Yourlisten-palveluun kuuntelemaan sisältöäsi (aivan kuten videoita YouTubessa), niin saat jaettua saarnasi ja raamattutuntisi verkossa kaikkien kuultavaksi aivan ilman kustannuksia.

Ilmainen lounas on sittenkin olemassa. Hintana on muutamaan pieneen ohjelmistoon perehtyminen ja menetetty vapaa-aika, jolloin palvelet et ainoastaan seurakuntaasi, vaan koko Jumalan kansaa, missä tahansa he ovatkin törmätessään netissä seurakuntanne tarjoamaan sisältöön. Mikä parasta, enää ei ole pakko tyytyä muistikuviin, kun tulee kysymys: ”Mitä se pappi oikein sanoikaan?” Se on riitojen loppu ja hengellisen materiaalin kuuntelemisen alku. Onhan sentään meidänkin seurakunta netissä. Se näkyy ja ennen kaikkea se kuuluu ja sisällöt leviävät sydämestä sydämeen Herran kiitokseksi.

 

Matti Johannes Lahtinen | Artikkelit: 13

Olen huutavan ääni korvassa, puhuja ja matkasaarnaaja. Olen sosiaalisen median seikkailija ja blogosfäärin supernova. Uskon viestinnän voimaan ja ihmisten kohtaamiseen.