Sosiaalinen media ja tykkääminen ovat kristityille arkipäivää siinä missä pakanoillekin. Facebook on iso juttu. Facebook ei ole muuttanut ihmistä siinä määrin kuin usein väitetään. Sosiaalinen media vahvistaa ja helpottaa monia ilmiöitä ja niiden syntymistä, mutta se ei useinkaan ole niiden lähde. Lähde löytyy ihmissydämestä.

Seurakuntalainen.fi-verkkosivuston kolumnissa Ristin Voiton päätoimittaja Leevi Launonen kirjoitti huomion tavoittelusta sosiaalisessa mediassa:

Median ja julkisuuden lisääntynyt merkitys on johtanut huomion tavoitteluun, jossa kristillisten vaikuttajien identiteetti rakentuu yhä enemmän erilaisten tunnepohjaisten ”tykkäämisten” varaan.
– Leevi Launonen, Seurakuntalainen.fi

Minusta Leevi osui ysiin. Kristillisillä kentillä on aina liikkunut vaikuttajia, jotka ovat tavoitelleet huomiota ja liikuttaneet isoja rahoja. Tykkäys-kulttuuri antaa tähän paremmat mahdollisuudet ja Amerikan suuruudet tulevat härmäläistenkin tietoisuuteen. Vika on seurakunnissa, papeissa ja hengellisissä johtajissa, ei sosiaalisessa mediassa, jos kristittyjen identiteetti rakentuu ”tunnepohjaisten tykkäämisten varaan”.

Huomio! Huomio!

Voiko kristillistä sanomaa viedä eteenpäin ilman, että saa osakseen huomiota? Eikö huomio ole juuri evankeliumin elinehto?

Launonen kyllä myöntää kolumninsa lopuksi, että modernilla viestintäteknologialla on ”oma tärkeä paikkansa myös kristillisessä toiminnassa”. Silti hän syyllistää sosiaalista mediaa.

Jos pappi haluaa puhua kristillisestä identiteetistä ja pinnallisuudesta tai kristinuskon sisällöstä, joka on minunkin lempiaiheeni, kannattaisi saarnata niistä Facebookissakin.

Huomatuksi- ja hyväksytyksituleminen sekä megatähteily ovat paljon vanhempia tarpeita kuin Facebook. Narsismi on syntiinlankeemuksen, ei sosiaalisen median, seurausta.

Photo: Flickr.com / Niagara Falls by Greg Knapp (CC BY 2.0)

Janne Ansaharju | Artikkelit: 23

Olen sisältömarkkinoinnin evankelista, kuten isossa maailmassa tavataan sanoa. Missioni on viedä Sanaa kaikelle kansalle julistamalla viestinnän autuudesta. Innostun luonnosta, bloggaamisesta ja lippupallosta.