Matteuksen evankeliumin lopussa on kohta, jossa kerrotaan, miten Jeesus kohtasi opetuslapsensa ja puhui heille. Kyseessä oli ilmeisesti viimeinen kerta, kun Jeesus puhui heille ennen taivaaseen ottamistaan. Jeesuksen dramaattinen valtuutuksen siirto seurakunnalle kuului seuraavasti:

Ja Jeesus tuli heidän tykönsä ja puhui heille ja sanoi: ”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettamalla heitä pitämään kaikki, mitä minä olen käskenyt teidän pitää. Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti.”
– Matt 28: 18

Meillä on huikea sanoma syntien anteeksi saamisesta, meillä on sanoma, joka muuttaa ihmisiä kaikkialla maailmassa. Paras sanoma ikinä ja Jeesuksen itsensä antama kehoitus julistaa se kaikille katoilta.

Lähetyskäsky sisältää monta eri käskyä, mm. kastamisen ja opettamisen.  Käsky vaatii toteutuakseen viestintää. Ilman viestintää, ilman Pietarin kaltaista rohkeutta astua esiin aikansa sosiaalisessa mediassa, ei ole, eikä tule sen enempää kastettavia kuin opetettaviakaan puhumattakaan opetuslapsista.

Vaikeneva seurakunta – voiko sellaista olla edes olemassa?

Seurakunta, joka käpertyy itseensä odottaen, että ihmiset avaavat oven pelkästä uteliaisuudesta, ei täytä Herransa antamaa tehtävää. Tosiasiassa omassa pienessä sulkeutuneessa piirissä saattaa käydä niinkin, että jos joku uskaltaa paikalle, ohjataan hänet kohteliaasti ulos takaovesta. Ja saranat ruostuvat. Voidaan jopa sanoa niin radikaalisti, ettei sellainen seurakunta ole edes Herran seurakunta. Jos olisi, niin kuulisi seurakunta Herraansa ja tekisi hänen tahtonsa.

Jeesus kysyi aikalaisiltaan, että miksi nämä sanovat hänelle: ”Herra, Herra!” eivätkä kuitenkaan tee niin kuin hän käskee. Jeesuksen Herruuden todellinen tunnustaminen vaatii kuuliaisuutta ja ilmenee mm siinä, että seurakunta pyrkii tekemään oman osansa tässä valtavassa vistintä tehtävässä. Jokainen seurakunta voi miettiä tykönään sitä, millä tavalla osoittaa kuuliaisuuttaan Herralle. Jokaiselle seurakunnalle, joka haluaa olla kuuliainen löytyy myös tapa joka on sille sopiva, eikä vaadi enempää resursseja kuin Herra antaa.

 

Matti Johannes Lahtinen | Artikkelit: 13

Olen huutavan ääni korvassa, puhuja ja matkasaarnaaja. Olen sosiaalisen median seikkailija ja blogosfäärin supernova. Uskon viestinnän voimaan ja ihmisten kohtaamiseen.