Matka viestinnän suunnittelijasta toteuttajaan on useimmissa tapauksissa maailman lyhyin. Riittää, kun katsoo peiliin ja onnittelee itseään kaksoisroolista. Viestintää pidetään helposti rasitteena ja se annetaan sen tehtäväksi, joka jäi huutoäänestyksessä yksin.

Liian usein viestijän motivoitumattomuus heijastuu kaikkeen, mitä hän tekee viestinnän saralla. Motivaation puutteesta kärsivä tiedottaja tyytyy tekemään kuten ennenkin, riippumatta siitä, toimiiko se. Tarkkaan ottaen kukaan ei tiedä toimimisesta mitään, koska sitä ei ole koskaan mitattu, eikä välttämättä edes osata mitata. Näin on aina tehty ja niin tehdään nytkin.

Viestintä typistyy ilmoituksiin lehdessä ja kausitoimintaesitteisiin, joihin on haettu pirtsakkaa tunnelmaa hautausmaan orapihlaja-aidasta. Innostumattomuus huokuu kaikesta, mitä tehdään. On hyvin valitettavaa, mutta kuitenkin totta, että ihmisen mielentila heijastuu kaikkeen ja kaikesta, mitä hän tekee. Masentuneen rivi-ilmoittelijan masennus huokuu ilmoitustekstistä, halusipa hän sitä tai ei.

Miten innostaa ihmisiä toimintaan, josta ei innostu edes kertoja? Vastaus on tyly, mutta selvä, ei mitenkään. Ellei viestijän sydän pala asialle, jota hän on viestimässä, ei myöskään tapahdu minkäänlaisia asialle syttymistä.

Seurakunta on viestintäorganisaatio, jolla on kaiken päälle maailman paras viesti ja käsky sen julistamiseen kaikille kansoille. Lähetyskäsky on viestintäkäsky. 

ihmisen mielentila heijastuu kaikkeen ja kaikesta, mitä hän tekee

Alkuseurakunnan toiminnan tehokkuuden takana oli ainakin osin ihmisten palava ja vilpitön innostus pelastuksesta, jonka he olivat saaneet kokea uskoessaan sanomaan Jeesuksesta. Innostus tarttuu ja synnyttää halun päästä mukaan, kokemaan muiden kanssa yhteisöllisyyden iloa ja yhdessä tekemisen riemua.

Anna ihmisen puhua

Jokaisesta seurakunnasta luulisi löytyvän ainakin yksi evankeliumista innostunut uskova jäsen. Anna hänen kertoa muille, miksi seurakunnan sanoma on maailman paras asia. Hyödynnä sosiaalisen median voimaa kertoa tarinaa ja välittää koettavia tunteita. Tule ulos vanhasta “lipplappujen” maailmasta ja katso ympärillesi, kuuntele taivaan lintuja, miten ne viestivät elämän iloa. Anna laululle sanat ja ohjaa intoa oikeaan suuntaan, niin seurakunnan viestinnästä tulee tehtävä, jonka hoitajan paikalle on tunkua.

Matti Johannes Lahtinen | Artikkelit: 13

Olen huutavan ääni korvassa, puhuja ja matkasaarnaaja. Olen sosiaalisen median seikkailija ja blogosfäärin supernova. Uskon viestinnän voimaan ja ihmisten kohtaamiseen.